OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti upozorňujú na rozpor dvoch zákonov o výkupe fliaš

20.02.2013 Bratislava

Bratislava - Poslanci hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Mikuláš Huba a Miroslav Kadúc chcú skoncovať so šikanou pri výkupe vratných fliaš. 
Ak sa vám stalo, že ste chceli vrátiť vratnú fľašu, no v obchode ju odmietli prijať, dôvodom mohol byť aj rozpor dvoch zákonov – zákona o neprimeraných obchodných podmienkach a zákona o obaloch. Podľa prvého totiž dodávateľ môže od obchodníka vykúpiť len toľkovratných obalov, koľko obchodníkovi predal. Preto ani obchodníci nie sú od občanom ochotní prijať viac vratných fliaš, ako vo svojej predajni predali. To však protirečí druhému zákonu – zákonu o obaloch, v zmysle ktorého sú dodávatelia povinní od obchodníkov odobrať zálohované obaly rovnakého typu bez obmedzenia množstva.
„Rozpor týchto dvoch právnych noriem chceme vyriešiť v prospech zákazníka. V opačnom prípade hrozí, že ak vratné fľaše či iné vratné obaly obchodník nevykúpi, skončia na nelegálnych skládkach, v komunálnom odpade alebo niekde voľne pohodené v prírode, čomu chceme predísť,“ vysvetlil poslanec hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Mikuláš Huba.
Ten preto podáva spolu so svojim kolegom poslancom Miroslavom Kadúcom návrh zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, ktorým sa vypustí ustanovenie umožňuje dodávateľovi nevykupovať viac obalov, než distribuoval do obchodov. Platiť by tak mala doterajšia právna úprava zakotvená v zákone o obaloch. „Vychádzame v ústrety občanom. Chceme len to, aby občan, ktorý ten typ vratnej fľaše prinesie, ju mohol odovzdať a nemal s ňou ďalšie starosti,“ dodal poslanec Huba.
Občania tak už nebudú nútení chodiť do viacerých obchodov v prípade, že chcú vrátiť väčšie množstvo vratných fliaš. Po odstránení nesúladu v zákonoch totiž bude môcť obchodník vykúpiť napríklad vratné fľaše rovnakého typu od piva Corgoň a Steiger, aj keď pivo Steiger nepredáva.
Okrem toho, že poslanci svojim návrhom zjednodušia život občanom, ktorí tak už nebudú musieť obchádzať viacero predajní keď budú chcieť odovzdať vratné fľaše, má ich návrh aj pozitívny dopad na životné prostredie. Protichodné zákony, tak ako platia dnes, majú často za následok neochotu vratné fľaše vrátiť a tie tak namiesto obchodníkov končia v smetných košoch, čím sa jednak zvyšuje množstvo odpadu, ale aj náklady na jeho spracovanie. 
 

Vyberte región